Ομαλή Symbiosis με τη νόσο Αλτσχάιμερ

Ομάδα φοιτητών από τη Θεσσαλονίκη δημιούργησε μια εφαρμογή για smartphones και tablets, που παρέχει καλύτερη ποιότητα ζωής στους ασθενείς και συνεχή παρακολούθηση από τον φροντιστή-ιατρό.

Μετρώντας πλέον 35 εκατομμύρια ασθενείς παγκοσμίως (τα 7,3 εκατ. στην Ευρώπη και 198.000 ασθενείς στην Ελλάδα), το Alzheimer αφορά πλέον όλο και περισσότερους ανθρώπους και επηρεάζει εξίσου καθοριστικά τις οικογένειές τους.

Η ασθένεια απαιτεί ιατρική παρακολούθηση και συνοδεύεται από επιπτώσεις στην κοινωνική ζωή, που ίσως πολλές φορές να ξεπερνιούνταν με ένα άγγιμα της οθόνης του κινητού. Αυτή είναι η λύση που αναπτύσσει μια ομάδα φοιτητών από τη Θεσσαλονίκη μέσω μιας εφαρμογής για smartphones και tablets.

Η εφαρμογή Symbiosis είναι βασισμένη στην απαραίτητη διάδραση ασθενούς και φροντιστή/ιατρού. Στον ασθενή παρέχει βελτίωση της ποιότητας ζωής (αυτονομία, κυκλοφορία) και στους ειδικούς που τον υποστηρίζουν προσφέρει άμεση πληροφόρηση (π.χ. αλλαγή κατάστασης ασθενούς, πτώση κτλ.) μέσω μηνύματος και e-mail που στέλνονται από το κινητό του ασθενούς διά αφής της οθόνης.

 

Αποτελεσματικότητα
Η εφαρμογή υποστηρίζει έτσι την πιο αποτελεσματική ανταπόκριση και θεραπευτική παρέμβαση που χρειάζονται οι ασθενείς με Alzheimer. Σε περίπτωση που ο ασθενής χαθεί, για παράδειγμα, ο φροντιστής λαμβάνει το στίγμα του σε χάρτη και σε GPS συντεταγμένες, καθώς και φωτογραφία της περιοχής, ώστε να μπορεί να τον εντοπίσει.

Η ιδέα ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2011 από τον αναπληρωτή καθηγητή του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ Λεόντιο Χατζηλεοντιάδη σε συνεργασία με την καθηγήτρια Ιατρικής Μάγδα Τσολάκη (υπεύθυνη των Κέντρων Alzheimer στη Θεσσαλονίκη) και σχεδιάστηκε μέσα από τις πραγματικές ανάγκες τόσο των ασθενών όσο και των φροντιστών και των γιατρών. Αναπτύχθηκε από τους προπτυχιακούς φοιτητές Δημήτρη Μανδηλιώτη, Κωνσταντίνο Τούμπα, Κατερίνα Κυπριώτη και Κική Καζά υπό την καθοδήγηση του αναπληρωτή καθηγητή Λεόντιου Χατζηλεοντιάδη, προχώρησε σε υλοποίηση στις αρχές του 2012 και απέσπασε μια σειρά βραβείων έκτοτε. Η πιο πρόσφατη εκδοχή της εφαρμογής του Symbiosis είναι σε Windows 8.0 για PC, tablet και smartphones.

Αξιοποίηση
Ο στόχος το επόμενο διάστημα είναι η επέκταση της χρήσης του σε πάνω από 1.000 ασθενείς, ενώ δρομολογείται και η δημιουργία μιας spin-off εταιρείας για την αξιοποίηση τόσο του ερευνητικού μέρους όσο και του εφαρμοσμένου.

Αν και οι πιο γνωστές εφαρμογές τεχνολογίας κινούνται στον τομέα ψυχαγωγίας ή/και κατανάλωσης, διακρίνεται μια τάση ενός πιο ανθρωποκεντρικού χαρακτήρα τεχνολογικών λύσεων (tech-enabled), που δεν εντοπίζεται μόνο στη μητρόπολη της καινοτομίας Silicon Valley, αλλά αρχίζει να αναπτύσσεται και στην Ευρώπη.

«Ο ανθρωποκεντρικός χαρακτήρας των καινοτομιών παρέχει μια προστιθέμενη αξία που μπορεί να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης της αντίστοιχης επιχειρηματικότητας και να συμβάλει στη βιωσιμότητά της. Ειδικότερα στο χώρο της υγείας, ασθένειες όπως η άνοια, το Alzheimer, ο διαβήτης, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια δημιουργούν διαρκείς ανάγκες για συνεχείς βελτιώσεις των λύσεων (updates, νέες προσεγγίσεις στο πρόβλημα), μιας και ο μέσος όρος ζωής των ανθρώπων επεκτείνεται διαρκώς προς τα πάνω, δημιουργώντας πληθυσμούς που χρήζουν συνεχούς φροντίδας. Ο στόχος είναι η τεχνολογία να εξυπηρετήσει τη δημιουργικότητα των ανθρώπων με στόχο την ανάπτυξη εφαρμογών που θα συμβάλουν στη βελτίωση της κοινωνικής ενσωμάτωσης και συνύπαρξης», δηλώνει ο κ. Χατζηλεοντιάδης.

Εξατομίκευση
Οπως φαίνεται και από τους ερευνητικούς στόχους της Ευρωπαϊκής Ενωσης στον τομέα της υγείας, ο ασθενής τοποθετείται στο επίκεντρο της έρευνας στοχεύοντας στο 2020 στην εξατομικευμένη θεραπεία (personalized healthcare), χρησιμοποιώντας όλα τα τεχνολογικά μέσα που διευκολύνουν την πρόσβαση στα διαγνωστικά κέντρα (π.χ. σύνδεση με κατάλληλο server από τον οποίο, μέσα από έξυπνους αισθητήρες και χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα μοντέλα της φυσιολογίας του ανθρώπου, παρέχεται εξατομικευμένη θεραπεία).

 

Δημοσιεύθηκε στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία

Leave a Reply