Ideas worth spreading. Actions worth doing. – TEDxAthens 2010

Σε μια κοινωνία με ανάγκη για νέες ιδέες αλλά και ανθρώπους με τόλμη να τις πραγματοποιούν ο διάλογος είναι απαραίτητο στοιχείο. Διάλογος σημαίνει και συνύπαρξη διαφορετικών απόψεων. Μια διοργάνωση δεν θα φέρει την αλλαγή μιας κοινωνίας, συμβάλλει σε αυτήν και κάποιες φορές γίνεται πηγή έμπνευσης για κάτι νέο. Βλέπουμε αρκετές καινοτόμες και προοδευτικέ εκδηλώσεις τα τελευταία χρόνια στην Αθήνα, και την Ελλάδα γενικότερα. Χρειάζονται. Όμως αυτό που χρειάζεται περισσότερο είναι ιδέες να γίνονται πράξη. Αυτό γίνεται με δουλειά, καλλιέργεια ταλέντο και ικανοτήτων, παιδεία σε κάθε έκφραση της.

by Dimitris Kalogeropoulos aka dkalo

Όποιος επαναπαύεται στο ταλέντο του, ίσως οδηγείται και στην μετριότητα αντί να το εξελίξει με δουλειά όπως είπε ο Κωνσταντίνος Λαζαράκης. Ίσως η μεγαλύτερη χάρη που μπορεί κανείς να κάνει στον εαυτό του, πέρα από το να είναι ο εαυτός του είναι να κυνηγά τα όνειρα του.

Do a huge favor to your self: Hunt your wildest dreams.

Aν θέλεις να ακουστεί η φωνή σου, βρες το κοινό σου. Κανείς δεν μπορεί να σου πει την δική σου αλήθεια.

If you want to be heard, search for your audience. Nobody can tell you, what your truth is.

To ταξίδι των ελληνικών TEDx συνέπεσε στην αναζήτηση της δικής μου αλήθειας. Kάπου στην μέση της διαδρομής συνειδητοποιήσα πως η διαδρομή όσο στρατηγικά και να την έχεις σχεδιάσει, αποκλίνει κάποιες φορές, προσαρμόζεσαι στις συνθήκες και δημιουργείς πιο κατάλληλους τρόπους και πιο αποτελεσματικές λύσεις σε προβλήματα. Στην πορεία μαθαίνεις να γίνεσαι καλύτερος. «Δημιουργείς ένα νέο πλαίσιο» αντί να είσαι κυνικός. «Το να είσαι κυνικός είναι εύκολο», όπως είπε και η Έλενα Παναρίτη.

Ωραίο είναι αυτό που συμβαίνει στην ώρα του. #TEDxAth

Αυτό που μου λείπει είναι η εμπιστοσύνη σε νέες ιδέες, νέους ανθρώπους. Θα το τονίσω πολλές φορές. Το έχω νιώσει σε περιβάλλοντα, τάχα μου προοδευτικά αλλά στο διά ταύτα βαθιά συντηρητικά και ριζωμένα σε νοοτροπίες μιας ξεπερασμένης εποχής. Θυμάμαι να μου λέει φίλος αλλά και γνωστή φυσιογνωμία του τομέα επικοινωνίας για το ύφος, το attitude μου.

Δεν θα πρωτοτυπήσω με την απάντηση μου, αλλά κρίνω πως η Paula Scher επιμένει να έχει εκφράσει ότι ήθελα να πω και φέτος σε κάποιους με αφορμή το TEDx Athens:

Το να φανείς σοβαρός είναι εύκολο. Το να είσαι σοβαρός είναι δύσκολο…Yπάρχει κάτι όμορφο σε αυτή την μορφή νεότητας όπου μπορείς να αφήσεις τον εαυτό σου να αναπτυχθεί και να παίζει, και να είναι πραγματικά ένα παλιόπαιδο, και μετά να κατορθώνει πράγματα…το μόνο που σας απομένει είναι να πάτε πίσω και να βρείτε το επόμενο πράγμα που μπορείτε να κάνετε, που μπορείτε να δημιουργήσετε, για το όποιο δεν ξέρετε τίποτα, για το όποιο μπορείτε να είστε αλαζονικοί, για το όπου μπορείτε να αποτύχετε και για το όποιο μπορείτε να φέρεστε ανέμελα. Γιατί σε τελική ανάλυση, έτσι αναπτύσσεστε και αυτό είναι το μόνο που έχει σημασία.

Το highlight για μένα δεν ήταν η παρουσία μου on stage αλλά η σιωπηλή και ειλικρινή διαπίστωση όσων λέει η Scher πάνω από ένα ποτήρι λευκό κρασί με μια από της σπάνιες γυναικείες ηγετικές μορφές της χώρας μας. Τελικά το μειονέκτημα της ειλικρίνειας σε μια κοινωνία που αποφεύγει ακόμα το direct eye contact, μετατρέπεται κάποιες φορές σε δυναμική ελπίδας για ένα καλύτερο αύριο.

Καλές οι συζητήσεις αλλά καλύτερες οι πράξεις. Αυτό που μου λείπει στην Ελλάδα, και είναι ο βασικός λόγος γιατί δεν περιορίζω τα όνειρα μου σε ένα αυστηρό πλαίσιο εδάφους, είναι η απουσία σύνδεσης ιδεών και πράξεων με την ίδια την κοινωνία. Κάποτε ένιωθα την ανάγκη να δικαιολογήσω τα πιστεύω μου, να τα τεκμηριώσω και να πείσω. Κατέληξα στο συμπέρασμα πως η ευθύνη είναι κατά το ήμισυ δική μου όταν δεν περνά το μήνυμα μου. Το άλλο μισό ανήκει στο στοχευμένο κοινό. Η δυναμική μεταξύ των δυο παραγόντων είναι πάντα διαδραστική όχι στατική. Για την Ελλάδα μπορεί να είναι μια καλή αρχή οι νέες προσπάθειες που παίρνουν απτή μορφή.

Aυτό ως μια αποτύπωση αυτοκριτικής για την δική μου συμβολή στο χθεσινό TEDxAthens 2010. Πιστεύω πως πάντα υπάρχει χώρος για βελτίωση και εποικοδομητική κριτική επί ουσίας.

Σχετικές αναρτήσεις:
TEDxAthens 2010
TEDxAthens No#2
Mind the gap of ideas
Mind the gap between ideas and society: TedxAcademy

Disclaimer: Ανήκω στην ομάδα του TEDxAthens 2010.

Leave a Reply