Ρεμάλο-επικοινωνίες

Picture by rmit_uni

Η αγορά των digital comms στην Ελλάδα έχει δουλειά και μέλλον. Όσοι αντιμετωπίζουν με σοβαρότητα και συνέπεια το αντικείμενο, ειδικά τα πολύ μοδάτα social media, θα βγουν κερδισμένοι. Στενοχωριέμαι που αυτοί δεν φαίνεται να είναι πολλοί. Αρκετοί βολεύονται με την ποσότητα αντί να μάχονται για ποιότητα.

Με αφορμή το post της Σοφίας, θέλω να πω κάποια πράγματα για την αγορά των digital communications στην Ελλάδα. Το νου σας ρεμάλια, ακολουθεί χώσιμο.

Ξεκαβαλάτε παίδες. Το εννοώ. Το να στήσετε accounts και αναδημοσιεύετε δελτία τύπου και στην καλύτερη περίπτωση το RSS feed (και ΟΧΙ, δεν θα σας εξηγήσω τώρα τι είναι το RSS), δεν είναι επικοινωνιακή στρατηγική. Ο καθένας μπορεί. Σόρρυ που θα σας το πω, αλλά δεν θέλει και πτυχίο αυτό το πράμα. Το πως θα το αξιοποιήσετε και γιατί (ναι, αυτό το ΓΙΑΤΙ έχει στρατηγική σημασία) είναι το ζήτημα, είτε τεχνικά είτε επικοινωνιακά. Θέλει μελέτη αντικειμένου (και δεν εννοώ διαφήμιση εδώ αλλά του εκάστοτε “πελάτη σας”), μελέτη της αγοράς και του ανταγωνισμού. Λεγόμενο situation analysis ας πούμε. Το έχετε; Μη μου λέτε ότι το κάνετε. Ρεμάλια, στην ίδια αγορά είμαι. Για αυτά και που τα πουλάτε στον πελάτη σας, θα έπρεπε να ντρέπεστε για αυτό το ψέμα.

1. Υπάρχουν εργαλεία monitoring για να αξιολογήσεις την διαδικτυακή εικόνα ενός brand. Δεν εννοώ τα Google Analytics που δεν τα έχουν όλα όπως πρέπει.

2. Αναρτούμε σύμφωνα με το τι εκπροσωπεί το brand.

3. Δεν με ενδιαφέρει αν είστε in-house, αν είστε freelancer ή εταιρία, οφείλετε να σέβεστε το επαγγελματικό χώρο σας και να τον προστατεύετε από κακώς κείμενα. Διευκολύνουμε την κατανόηση των νέων εργαλείων και την χρήση τους και φροντίζουμε στην μετάδοση γνώσης που αποκτήσαμε.

4. Υπάρχει και στα social media επικοινωνιακή στρατηγική. Είτε σας αρέσει είτε δεν σας αρέσει.

5. Σεβόμαστε πάντα το κοινό μας.

6. It is not about numbers, it is about people.. Ρεμάλια, αν το πιάσατε το πιάσατε.

Τα παραπάνω δεν είναι κανόνες αλλά όσα είπα και σε σχόλιο στο post της Σοφίας. Τα γράφω και εδώ. Τα πιστεύω. Κάτι ακόμα: Είναι σε εμάς αυτή η νέα αγορά να πάρει σωστές βάσεις.

Leave a Reply