Eπικοινωνία online και offline άνευ παρεξηγήσεων

Με αφορμή μια συζήτηση που έγινε στο Linkedin Group Creative Minds in Greek New Media περί της “ιδιότητας” των Digital Planner, Social Media Editor etc, και επειδή γύρω από επαγγέλματα του web οι συζητήσεις όλο και αυξάνονται ήθελα να πω κάτι για την παρεξηγξμένη έννοια της ψηφιακής επικοινωνίας ειδικά, και την επικοινωνία γενικά.

Το επικοινωνιακό κομμάτι στο web, digital communications αν θέλετε, βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο λεγόμενο περιεχόμενο (content) και πως αυτό παρουσιάζεται ώστε να προκαλέσει word-of-mouth, buzz, όπως θέλετε πείτε το.

Ερώτηση: Φτάνει αυτό για την εικόνα μιας εταιρίας πίσω από ένα site;

Αυτό που στους περισσότερους δεν φαίνεται, είναι οι εργατοώρες δουλειάς που κρύβονται πίσω από ένα site ή πιο γενικά πίσω από μια διαδικτυακή παρουσία που απαρτίζεται από site και διάχυση σε διάφορες πλατφόρμες (social networks). H επικοινωνία είναι πια πολυκαναλική, που σημαίνει δεν χρησιμοποιούνται αυτά τα κανάλια μόνο για να περάσουμε το δικό μας μήνυμα στους άλλους άλλα και να ακούσουμε τους άλλους. Κάπως έτσι ερχόμαστε στην περίεργη επαγγελματική ιδιότητα του web content editor, digital communications planner κτλ. και γενικότερα στις λέξεις επικοινωνία, διαφήμιση, marketing, PR.

Σας υπογράφω κάτι, μπορει να έχετε 15 000 followers στο twitter, 5000 φίλους στο facebook, 300 subscriptions στο friendfeed κτλ. αλλά αν δεν έρχεστε καθημερινό σε επαφή μαζί τους, σε διάλογο, τότε αυτά τα νούμερα δεν σημαίνουν απολύτως τίποτα και θα το διαπιστώσετε όταν θα θέλετε να ακούτε άλλους να μιλούν για την εταιρία σας, το προϊόν σας, την δουλεία σας.

Παρένθεση: Κάποιος μου έλεγε για το avatar και το ψευδώνυμο μου. Αν δηλαδή είχα άλλη φωτογραφία και έγγραφα κυρίως επώνυμα θα είχα περισσότερη απήχηση. Η φωτογραφία με το καπέλο συνδέεται πλεον άμεσα μαζί μου. Γιατί όταν συναντάω κάποιων που με ξέρει σαν ThirdEye θυμάται το καπέλο. Όσο για το ψευδώνυμο, δεν κρύβω το όνομα μου, αλλά δεν έχει καμία σημασία πιστέψτε με. Ίσως φοβίζει ακόμα περισσότερο ότι εκφράζω την άποψη μου επώνυμα. Κλείνει η παρένθεση προσωπικού χαρακτήρα.

Source: Brian Solis

Συνεχίσω περί buzz σε πιο χαλαρό τόνο (να σας το κάνω λιανά):  Δεν πάει να μιλάει για μια στιγμή όλο το σύμπαν για εσάς, αν δεν χτίσετε σχέσεις, επαγγελματικές μεν ανθρωπινές δε, δεν σας προσφέρει κάτι παραπάνω από εφήμερο κέρδος είτε οικονομικό είτε σε πλαίσιο εικόνας (image).

Γράφει χαρακτηριστικά ο Αdam Singer:

” Χωρίς  buzz δεν έχεις τίποτα, αλλά buzz χωρίς να δημιουργήσεις σχέσεις σε φέρνει ακριβώς στην ίδια θέση. “

” Without buzz you have nothing, but buzz without forming relationships puts you at the same spot.”

” Τελικά οι σχέσεις δεν έχουν να κάνουν με blogs, Twitter, email ή οποιοδήποτε άλλο εργαλείο- έχουν να κάνουν με δεσμούς και ουσιαστικά δεν σχετίζονται με πλατφόρμες.”

” Relationships actually have nothing to do with blogs, Twitter, email, or any one tool – they have to do with connections and are in fact platform agnostic.”

Ότι κάνετε με άλλα λόγια online, δεν αποκτά την αξία που πρέπει αν δεν παράγει και σχέσεις. Μπορεί να είναι κουραστικό. Για αυτό τον λόγο υπάρχουν και επαγγελματίες με διάφορους τίτλους ( και δεν μου αρέσουν καθόλου οι τίτλοι ομολογώ, ειδικά η λέξη “manager” και με τρελαίνει προς το αρνητικό γιατί είναι άχαρη εντελώς και καθόλου δημιουργική όπως είναι η επικοινωνία) που σας παρέχουν βοήθεια ακριβώς σε αυτό.

Όσο και να σας ακούγονται αυτονόητα αυτά που σας λένε- λέμε, δεν είναι. Είτε online είτε offline οι σχέσεις που χτίζουμε είναι μεγίστης σημασίας, αυτό ισχύει είτε επαγγελματικά είτε προσωπικά, αλλά επικεντρωνόμαστε στα επαγγελματικά με την καλή πίστη ότι για τα προσωπικά το λαμβάνουν οι περισσότεροι ήδη υπόψιν.

Source: seba//

Τι χρειάζονται οι σχέσεις;

Χρόνο και υπομονή. Σας είπα, ότι δεν είναι εύκολο. Δεν εννοώ να είστε με ένα κινητό στο χέρι. Υπάρχουν και τέτοιοι άλλα είπαμε ανήκουν στην κατηγορία των μεγάλων νούμερων χωρίς περιεχόμενο. Εμείς θέλουμε περιεχόμενο. Όπως όλα τα πράγματα και το κινητό χρίζει σωστού μέτρου. Το να χτιστείτε το κατάλληλο για εσάς ανθρώπινο δυναμικό στο δίκτυο σας δεν γίνεται από μια μέρα στην άλλη και σίγουρα όχι αν δεν ασχοληθείτε με τον κόσμο γύρω σας. Τι θέλει το δίκτυο σας, τι κάνουν οι συνεργάτες σας κτλ. Να μη θυμάστε του ανθρώπους ακόμα και επαγγελματικά μόνο όταν τους έχετε ανάγκη. Πέρα από εγωιστικό είναι και αγενέστατο.

Λινκάρισμα προς άλλους, σχολιασμός άλλων, συζητήσεις με άλλους . Όπως είπα, αν μένετε στο σπιρτόκουτο που χτίζετε γύρω από τον εαυτό σας, δεν θα σας δώσουν σημασία και όταν μιλάμε για επαγγελματική εικόνα, θέλετε να σας δώσουν σημασία και να σας υπολογίζουν. Αν έχετε ένα καλά δομημένο δίκτυο, που σημαίνει καλές σχέσεις, δεν χρειάζεται να αυτό- προωθήστε. Θα σας προωθεί το δίκτυο από μόνο του χωρίς καν να πείτε κάτι. Αυτό πάει μαζί με την ποιότητα περιεχόμενου που παράγετε. Μπορεί να μη βλέπετε άμεσα αποτελέσματα σε νούμερα από αυτί την πολύ κουραστική για κάποιους διαδικασία άλλα αναδεικνύει μακροπρόθεσμα την εικόνα σας.

Ευχαριστώ για τις συζήτησεις:

Ειρήνη Βουτσκόγλου aka e-diva

Σoφία Γκιούσου  aka sofiagk

Γιάννη Κωνσταντακόπουλο aka porcupine colors

Leave a Reply