Εμείς τώρα…διαδικτυακή οδό

More people can say more things to more people then ever in history and this is still growing enormiously.

Έτσι, ξεκινά το ντοκιμαντέρ για την συνεργασία (collaboration ) μέσω διαδικτύου, Us Now . Το ανακάλυψα στο blog του Digidave , αξίζει να το δείτε και να επισκεφτείτε τη διαδικτυακή τοποθεσία του. Μπορείτε να το δείτε ολόκληρο εδώ. Δείχνει με πολύ απλό και κατανοητό αλλά και έξυπνο τρόπο, το πως το διαδίκτυο αποτελεί από μόνο του μια μικρότερη η μεγαλύτερη επανάσταση ειδικά σε κοινωνικό επίπεδο.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=LlqU1o3NmSw]

Us Now from Banyak Films on Vimeo.

Μπορεί αυτό να μη σας ακούγεται και τόσο καινούργιο. Σε αρκετούς όμως παραμένει καινούργιο. Για όλους μας σε ένα βαθμό άγνωστο. Προσωπικά έχω “πιάσει” τον εαυτό μου να θεωρώ αυτονόητο ο καθένας να γνωρίζει και να χρησιμοποιεί την πληθώρα των νέων εργαλείων του διαδίκτυο. Δεν είναι αυτονόητο. Αρκετοί δεν γνωρίζουν για τις νέες ευκαιρίες (εκπαίδευση, επιχειρηματικότητα, ψυχαγωγία) που ανοίγει αυτό το νέο, συνεχώς αναπτυσσόμενο μέσο.

Κάθε τομέας της ζωής μας μπορεί αλλάξει, να επανά οργανωθεί υπό νέες συνθήκες, Ουτοπικό, ρομαντικό; Μη γελιόμαστε. Υπάρχουν σημεία του πλανήτη όπου επείγουν άλλες ανθρωπινές ανάγκες, όπως καθαρό νερό, τροφή, περίθαλψη υγείας ή  δικαιώματα. ( όχι, αυτά τα πράγματα δεν τα έχουν όλοι οι άνθρωποι παντού είπαμε).

Όσοι όμως έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο μπορούν να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες όχι μόνο να δέχονται ροές πληροφορίας αλλά και συμμετέχουν σε αυτές, να δημιουργουν. Η κοινωνία υιοθετεί νέα στοιχεία συμπεριφοράς, αναζητά απαντήσεις σε προβλήματα, αξιοποιεί και επανά- δομεί το κοινωνικό σύνολο με νέους όρους. Παρατηρούμε μια νέα διαμόρφωση κοινοτήτων, μια ανανεωμένη κοινωνικοποίηση, η όποια είναι αποτέλεσμα διάθεσης για συνεργασία σε κάθε μορφή, διάθεση για αλληλοβοήθεια, διαθέση για αλλαγή.

Πάντα υπάρχει το θέμα της ασφάλειας, και ο φόβος είναι στην φύση του  ανθρώπου, ανεξαρτήτως το ποσό ανοιχτός είναι σαν χαρακτήρας. Αν είμαστε ανοιχτοί, αντιλαμβανόμαστε καλύτερα το περιβάλλον γύρω μας. Αντιλαμβανόμαστε το τι και σε τι βαθμό μπορούμε να μοιραστούμε με τους άλλους. Είναι ένας φυσικός μηχανισμός ασφάλειας. Μέσα σε μια κοινότητα, η ακόμα και στην ευρύτερη κοινωνία, λειτουργούν τέτοιοι μηχανισμοί ασφάλειας.

Η συμμέτοχη σε μια κοινότητα, μια προσπάθεια, βασίζεται σε εμπιστοσύνη, η όποια χτίζει μια συνεργασία, είτε κοινωνική είτε οικονομική είτε πολιτική. Όσο περισσότεροι άνθρωποι συμμετέχουν τόσο πιο περισσότερος έλεγχος, επαλήθευση και διάψευση, μιας πληροφορίας, τόσο περισσότερη διαφάνεια υπάρχει. Μέσω του διαδικτύου δημιουργούνται οι συνθήκες για  αυξημένη κοινωνικοποίηση. Βλέπουμε ανθρώπους να αναλάβουν ενεργή δράση σε όλους τους τομείς και όχι να παραμένουν παθητικοί παρατηρητές. Το φαινόμενο του διαδικτύου δεν κρύβει μόνο τους κίνδυνους, όπως κάθε νέο εργαλείο αλλά σηματοδοτεί μια νέα εποχή που το δρόμο για βελτίωση του status quo.

Η δημιουργία αποσυνδέεται από τον παράγοντα  χρήμα, παραγάγετε υπέρογκα, προσθέτει άξια και αναδεικνύει εμάς, τους ανθρώπους ως κομμάτι της κοινωνίας. Οι αποφάσεις σε πολιτικό επίπεδο δεν είναι υπόθεση εκλογικών αναμετρήσεων, αλλά αναζήτησης της βέλτιστης δυνατής λύσης για όλους. Συνεργασία σε πολιτικός επίπεδο μπορεί να αντιληφθεί και ως συμβιβασμός, με θετικά στοιχεία για όλους τους συμμετέχοντες. Αυτό απαιτεί να αναλάβουν όλοι τις αντίστοιχες ευθύνες. Ελευθέριες και υποχρεώσεις, όπως λέει και η Γερμανική Σχόλη Πολιτικών Δικαιωμάτων.

Κάνεις κάτι καλό, κάνοντας καλό ( You do well, when you do good )

Leave a Reply