Διαχείριση δημοσιότητας και άλλα κόλπα

Η κλασσική ερώτηση των ημερών. Τι επαγγέλεσαι ακριβός εσύ; Φίλος με σύστησε χθες σε παρέα ως pr-τζου- marketing-o-social-media-κο- τέτοια. Πλάκα είχε. Βάζουμε και κάτι από editing και blogging και είμαστε κομπλέ. Τελικά δεν έχει και άδικο.

Η αλήθεια είναι ότι καταλαβαίνω όλο ένα και περισσότερο το πόσο  παρεξηγημένο επάγγελμα είναι το  PR. Λένε ότι PR είναι πολλά πάρτι, συλλογή επαγγελματικών καρτών και τηλεφώνων, ψηλά τακούνια και δημοσιότητα. Είναι μελέτη, στρατηγική, ανάλυση, εικόνα. Δεν μιλάμε για ψεύτικες εικόνες, για πραγματικές. Το ίδιο ισχύει και όταν το δούμε στο πλαίσιο του  διαδικτύου.

Ο όρος PR 2.0, digital PR, social media PR κτλ. δεν υπονοεί τίποτα περισσότερο η λιγότερα από την ένταξη των νέων μέσων στην επικοινωνία της εκάστοτε εταιρίας. Αυτά που διαβάζουμε κατά καιρούς από τους λεγόμενους web guru για τους κανόνες του δεν διαφέρει από το παραδοσιακό PR.

Τι σημαίνει PR; Public Relations, δημόσιες σχέσεις. Τόνος στις ΣΧΕΣΕΙΣ, γιατί ακριβώς αυτό καλούνται να χτίσουν όσοι λένε ότι ασχολούνται με των τομέα της ψηφιακής επικοινωνίας, ειδικά με τα social media. Θέματα όπως b2b, b2c απλά εμπλουτίζονται με κανάλια επικοινωνίας. Συνεχίζουν να υπάρχουν target groups, swot και pest analysis, στατιστική έρευνα, ποιοτική και focus. Τα πάρε -δώσε με τα μέσα ενημέρωσης είναι ένα κομμάτι, άλλο κομμάτι είναι η εικόνα της εταιρίας, είτε αυτό είναι η εικόνα προς το κοινό είτε προς το εσωτερικό της.

Θα μου πείτε τα ξέρετε αυτά; Εμ, γιατί τότε βλέπουμε ότι κάποιοι αντιμετωπίζουν τους ανθρώπους σαν νούμερα ή το επόμενο εξώφυλλο, το επόμενο αφιέρωμα σε μια εφημερίδα; Γιατί δεν προσέχουμε την δημοσιότητα και δεν εννοώ την ποσότητα μόνο, αλλά και το πως την διαχειριζόμαστε. Με δημοσιότητα δεν εννοώ μόνο τα μέσα ενημέρωσης είτε online είτε offline. Δημοσιότητα είναι και πως διαχειρίζεστε ανθρώπους. Επειδή κάποιος κυκλοφορεί χωρίς επαγγελματική κάρτα δεν σημαίνει ότι δεν αξίζει να του δώσουμε σημασία. Στην εποχή του διαδικτύου τα νέα κυκλοφορούν με αυξημένες ταχύτητες, ειδικά τα άσχημα.  Οpinion leaders ή influencers δεν είναι μόνο φίρμες ή πένες. Εκτός αν βλέπουμε από μια μαγική κρυστάλλινη σφαίρα το μέλλον. Όποιος διαθέτει μια τέτοια σφαίρα ας την κάνει open source, παρακαλώ.

Όλα αυτά τα γράφω για να τα θύμαμαι διότι το τρίτο μάτι μπορεί με το πέρασμα του χρόνου να ξέχασει και ας τα έχουμε κάπου γραμμένα για τα θυμηθούμε. Συμμετέχω σε μια ομάδα πίσω από μια start- up. Ναι, παιδιά, μη κάνετε τους έκπληκτους. Το σκεφτόμουν από καιρό. Τις τελευταίες εβδομάδες λοιπόν, δουλεύω για ένα αρκετά φιλόδοξο project,  το κομμάτι της επικοινωνίας, που  αναπτύσσεται μαζί με  όλα τα μέλη της ομάδας. Sharing- κατάσταση. Σε ποια start- up; Παίδες, Eίπαμε να προσέξουμε την δημoσιότητα… Θα μάθετε όσο πιο σύντομα γίνεται, πρώτα πρέπει να δώσω δείγμα δουλείας. Έτσι δεν είναι; Καιρός λοιπόν, να γράψω και για εκείνο το session ” Mistakes in (digital) communication” που έγινε στο Media Camp πριν ένα μήνα.

Leave a Reply