Living in a world of AND not OR- Όταν η δημοσιογραφία της πιζάμας συνάντησε την δημοσιογραφία του σαλονιού

«Traditional journalists have to stop journalism as a lecture and start it as conversation… Journalists have to learn listening and stop believing they know everything», Dan Gillmor

Τα θερμά μου συγχαρητήρια στην ομάδα των φοιτητών  ΜΜΕ του ΑΠΘ για την ειλικρινή και άξια προσπάθεια τους να φέρουν εις πέρας την ημερίδα- event «Συμμετοχική Δημοσιογραφία: Blogs και Νέα Μέσα» στις 20 και 21 Οκτωβρίου, σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα αντίστοιχα. Για όσους φοιτητές η παρουσία τους στην εν λόγω ημερίδα ήταν υποχρεωτική για να περάσουν το μάθημα κάποιου καθηγητή, νιώθω συμπαράσταση. Δυστυχώς, για κάποια πολύ ξεχωριστά παιδία, διδάσκουν λάθος άνθρωποι σε κάποια πανεπιστημιακά ιδρύματα. Είμαι όμως σίγουρη, ότι θα βρουν το δρόμο τους, είτε σε παραδοσιακά είτε σε νέα μέσα.

Αξιότιμοι καθηγητές και παραδοσιακοί δημοσιογράφοι, όσοι δεν έχετε επαφή με τα νέα μέσα, αισθάνομαι την βαθιά ανάγκη να σας ενημερώσω (όχι, ότι δεν το γνωρίζετε, αλλά ας σας το υπενθυμίσω ευγενικά), ότι ο κόσμος εξελίσσεται και δεν μένει στάσιμος. Το διαδίκτυο δεν ανακαλύφθηκε το 2008, αλλά υπάρχει εδώ και αρκετά χρόνια και μπορείτε να το προσομοιάσετε με  βιβλιοθήκη. Όπως και οι βιβλιοθήκες, μας προφέρει χρήσιμο και λιγότερο χρήσιμο υλικό. Εμείς καλούμαστε να το αξιολογήσουμε, να κρίνουμε.

Επίσης, πρέπει να σας πω, ότι ένας blogger δεν είναι απαραίτητο να περνά όλη τη διάρκεια της μέρας και νύχτας σε κάποιο υπολογιστή, μπορεί να εργάζεται, να σπουδάζει, να είναι με φίλους κτλ, να ζει μια φυσιολογική ζωή. Το dress- code του blogger δεν περιορίζεται αποκλειστικά σε πιζάμες, συνοδεύεται όμως συχνά πυκνά από laptop, ψηφιακές κάμερες, φλασάκια και δημοσιογραφικά μαγνητοφωνάκια.  

Πλέον, το περιεχόμενο των μέσων διαμορφώνεται άμεσα και από το κοινό τους. Αυτό για τον απλούστατο λόγο, ότι ο καθένας μας έχει την επιλογή το τι θα δει στη τηλεόραση, τι θα ακούσει στο ραδιόφωνο, ή τι θα διαβάσει σε εφημερίδες και τα περιοδικά. Προστέθηκε άλλο ένα μέσο που μας προσφέρει ενημέρωση και ψυχαγωγία, το διαδίκτυο. Όπως δοκιμάστηκαν τα παραδοσιακά μέσα και δοκιμάζονται, δοκιμάζεται και θα δοκιμαστεί και αυτό με την σειρά του. Μας δίνει τη δυνατότητα να συμμετέχουμε σε αυτό, να το διαμορφώσουμε, να το κρίνουμε.

Δεν τίθεται θέμα δημοσιογραφία εναντίον blogging. Τίθεται θέμα συνεργασίας μεταξύ τους. Αυτό περίμενα να ακούσω στην ημερίδα, όχι μόνο από τον Dan Gillmor, αλλά και από τους καθηγητές δημοσιογραφίας που εκπαιδεύουν τους αυριανούς δημοσιογράφους όσο και από τους ίδιους τους δημοσιογράφους που πρέπει να γνωρίζουν καλά το πόσο σημαντική είναι η συνεχής εξέλιξη και μάθηση για το συγκεκριμένο επάγγελμα.

Σαφώς, το συνέδριο είχε περιορισμένο χρόνο, θα μπορούσε όμως να δοθεί περισσότερος σε ερωτήσεις και μη τι άλλο να υπάρξει μια τυπική ευγένεια της κας Παναγιωταρέα προς τους κακούς «δημοσιογράφους με πιζάμες».
Πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν για μένα οι φοιτητές που προσπάθησαν να δημιουργήσουν κάτι δικό τους. Θα είχε ενδιαφέρον να έδειχναν σε μια οθόνη τη συζήτηση που έγινε στο chat του συνεδρίου και στο Twitter, αν και «something tells me that’s too web 2.0 for Greece».

Για το θέμα ανωνυμίας- ψευδωνυμίας όπως και την ελευθέρια έκφρασης διαβάστε τα λόγια της παρουσίασης του Dan Gillmor

Υ.Γ.  Ένα μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ στα παιδία του blogchannel.gr !!!

Σχετικά δημοσιέυματα: anemos, argos, amarkos, christideli, drandakisnikan, oneiros, teacher dude, vrypan

Leave a Reply